Helsingin kirjamessut 2008 - säännöt

Taustatiedot

Kirjamessuilla järjestetään Cosplay-näytös, jonhon kuuluvat kilpa- ja show-sarjat.

Sääntöjen luonteen vuoksi kummankaan sarjan osallistut eivät osallistu mahdolliseen Cosplay Finland Tour 2008 -vuosiäänestykseen.

Ennakkoilmoittautuminen

Molempiin sarjoihin ilmoittaudutaan etukäteen Cosplay Finland Tourin ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Ilmoittautuminen avataan 8.9.2008 ja se päättyy 5.10.2008. Ilmoittautuminen kumpaankin sarjaan voidaan sulkea aikaisemmin, mikäli osallistujamäärän katto tulee täyteen.

Hyväksytyt osallistujat voivat tehdä pienmuotoisia muutoksia ilmoittautumisensa tietoihin vielä 12.10.2008 asti. Tällaisiksi muutoksiksi lasketaan pukuilun kohteena olevan hahmon tiedot.

Pääsyliput kirjamessuille

Ennakkoon ilmoittautuneille ja hyväksytyille osallistujille lähetetään postitse pääsylippu, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn Helsingin Kirjamessuille 25.10, jolloin kisa pidetään. Ilmoittautuessaan näytöstä varten tapahtumapaikalla, jokaiselle osallistujalle annetaan numerolappu, joka oikeuttaa kisaajan myös poistumaan messurakennuksesta ja palaamaan takaisin sisälle maksamatta pääsymaksua uudestaan.

Yleiset säännöt

Cosplay-näytös pidetään Helsingin Messukeskuksen kongressisiivessä, jossa ei ole samaan aikaan muita tapahtumia. Näytöksen alueella voi liikkua vapaasti, toki muut ihmiset huomioiden, myös isommat propit mukana. Muualla messualueella on syytä suuren väkimäärän vuoksi huomattavasti suurempaan varovaisuuteen. Jätäthän tarvittaessa isokokoisimmat propit narikkaan. Noudata myös aina järjestyksenvalvojien ja muiden messukeskuksen työntekijöiden ohjeita.

Ilmoittautuminen tapahtumapaikalla

Kilpailun osanottajien on ilmoittauduttava tapahtumapaikalla läsnä oleviksi ilmoitettuun kellonaikaan mennessä. Ilmoittautumispiste, kuten kisalavakin, on messukeskuksen kongressisiivessä. Nopeimmin pääset ilmoittautumispisteeseen saapumalla tapahtumapaikalle eteläisen sisäänkäynnin kautta. Käynti kongressisiipeen on heti sisäänkäynnistä tultaessa oikealla ja se on merkitty cosplay-kyltein. Kulje käytävän päähän ja käänny oikealle, ilmoittautuminen on heti ensimmäisessä huoneessa. Paikka on sama kun vuoden 2007 kisassa.

Ennen kilpailua käsitellään ilmoittautumiset, otetaan kuvat kaikista osallistujista ja vastataan osallistujien kysymyksiin. Kisalavaan voi myös tutustua niin halutessaan. Kuvan ottamisen jälkeen messualueella voi liikkua vapaasti, kunhan palaa ilmoittautumispisteeseen klo 11.45 mennessä. Ilmoittautumispisteeseen voi myös jäädä odottamaan.

Huomaathan, että myöhässä ilmoittautuneet eivät välttämättä ehdi näytökseen mukaan. Noudatathan siis tarkkaan tapahtuman aikatauluja, joista lähetetään myös sähköpostitse kertaus osallistujille.

Vinkki! Löydät pääsyohjeita ja karttoja tapahtumapaikasta Suomen Messujen ja Kirjamessujen kotisivuilta.

Pukuhuoneet

Tapahtumapaikalla ei ole varsinaisia pukuhuoneita, mutta ilmoittautumispisteen vieressä olevaa varastotilaa voi käyttää pukuhuoneena.


Sarjakohtaiset tarkennukset - show-sarja

Show-sarjassa ei ole ikärajaa.

Sallitut puvun aiheet


Sarjakohtaiset säännöt - kilpasarja

Kilpasarjan säännöt noudattavat WCS 2009:n yleisiä sääntöjä. Alussa tärkeimmät säännöt tiivistettynä, tämän alla ovat yksityiskohtaiset säännöt. Tutustu sääntöihin huolellisesti, sillä ne poikkeavat aiemmista tapahtumista huomattavasti.

Kilpailu on kahden hengen ryhmäkisa, jossa kilpaillaan sekä pukujen että esitystaidon saralla. Kahden hengen ryhmät esittävät korkeintaan kolmen minuutin mittaisen esityksen oman taustamusiikkinsa kanssa.

Ikäraja
Cosplay World Summitin sääntöjen vuoksi kilpasarjan ikäraja on 18 vuotta. Syynä tähän on voittajan matka Japaniin finaalia varten. Poikkeus ikärajaan voidaan myöntää, mikäli osallistujan vanhemmat sallivat hänen matkustavan Japaniin yksin (WCS 2009, sääntö 10). Alaikäisten osallistujien on toimitettava ilmoittautumisen yhteydessä huoltajan yhteystiedot asian varmistamista varten.

Sallitut puvun aiheet
Ainoastaan anime ja manga ovat sallittuja puvun aiheita. Kummankin ryhmän jäsenen on esitettävä hahmoja samasta sarjasta.

Puvun tekijä
Puvun on oltava itse tehty. Kilpasarjaan ei voi osallistua puvulla, joka on ostettu valmiina tai teetetty mittatilaustyönä. Tuttavan tai perheenjäsenen pienimuotoisen avun käyttäminen puvun teossa on sallittua, kunhan kummankin ryhmän osallistujan puku on pääosin omaa käsityötä. Valmiiden vaatekappaleiden ostaminen on sallittua siinä tapauksessa, että niitä muokataan käsityönä ennen käyttöä.

Lisätiedot ilmoittautumisessa
Yksi henkilö ilmoittaa molempien osallistujien tiedot. Ilmoittautuva henkilö on pääasiallinen yhteyshenkilö myös ryhmän toisen osallistujan puolesta. Lisätiedot, kuten myös pääsyliput tapahtumaan, toimitetaan pääasialliselle yhteyshenkilölle. Tarkemmat yhteystiedot toiselta ryhmän jäseneltä pyydetään, mikäli ryhmä voittaa finaalin.

Kilpasarjan osallistujan on toimitettava ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, jossa näkyvät ryhmän molemmat hahmot.

Pääasiallisen yhteyshenkilön on ilmoitettava myös oma puhelinnumeronsa sekä molempien osallistujien ikä. Mikäli jompi kumpi, tai molemmat osallistujat ovat alle 18-vuotiaita, on lisätietokenttään ilmoitettava alaikäisten osallistujien huoltajien yhteystiedot, vähintään nimi ja puhelinnumero.

Voittajien valinta
Voittajat valitaan tuomariston toimesta. Tuomaristo käyttää WCS 2009 -pisteytyssääntöjä valinnan tekemisen apuna Korkein mahdollinen pistemäärä on 25 pistettä, joka koostuu esiintymisestä (10 pistettä), puvuista (10 pistettä) ja uskollisuudesta alkuperäiselle tarinalle (5 pistettä). Tuomaristoon osallistuu myös TV Aichin edustaja.

Voittajat julkistetaan messukeskuksen Louhi-lavalla hallissa 2, klo 14 samana päivänä. Kaikkien karsintaan osallistuvien kilpailijoiden tulee osallistua myös voittajien julkistustilaisuuteen.

Palkinnot
Voittajaryhmä palkitaan Finnairin sponsoroimalla kahden hengen viikon mittaisella matkalla Japanin Nagoyaan, elokuussa 2009 pidettävään finaaliin. Muille karsinnassa sijoittuneille on luvassa Sinooperin ja Egmontin lahjakortteja.

WCS 2009 säännöstö
Osallistujia suositellaan tutustumaan WCS 2009 sääntöihin (PDF, 75 KB, englanninkielinen). Myös vierailu WCS:n kotisivuilla kannattaa.


WCS 2009 finaali

Oheiset lisätiedot koskevat World Cosplay Summit 2009 -finaalia, joka pidetään elokuussa 2009 Japanin Nagoyassa. Suomen edustajan tulee huomioida seuraavat asiat.

Matkat ja majoitus
Finnair vastaa osallistuvan ryhmän matkakuluista Japaniin ja takaisin. Mikäli pukujen ottaminen mukaan edellyttää ylimääräisen matkatavaramäärän pakkaamista, Finnair vastaa myös tämän aiheuttamista lisäkustannuksista. WCS 2009:n järjestäjät vastaavat majoituskuluista ja tapahtuman aikaisista ruokailuista. Muut, ns. vapaa-ajan kustannukset on osallistujien katettava itse.

Matkan pituus on noin viikko ja se sijoittuu heinä-elokuulle 2009.

Tiedonannot ja yhteydenpito
Osallistujien on toimitettava viipymättä World Cosplay Summitin järjestäjille heidän pyytämät tiedot. Lisätietoja voidaan tarvita valmistelujen edetessä ja pyyntöihin tulee vastata nopeasti. Yhteydenpito tapahtuu englannin kielellä. CFT avustaa käännöksessä tarvittaessa.

Finaalin esitys
Finaalissa voi esittää joko uuden esityksen, tai saman esityksen kun Suomen karsinnassa. Jos käyttää samaa esitystä kun karsinnassa, on siihen tehtävä parannuksia.

Mukaan otettavat puvut
Osallistujien tulee ottaa mukaan kolme cosplay-pukua - paraatipuku, kilpailupuku ja lehdistötilaisuuksissa käytettävä asu. Mikäli viimeisin ei ole mahdollista, kahden cosplay-puvun ottaminen mukaan riittää.

Osallistujien tiedot
Osallistujat hyväksyvät, että karsintaan osallistuvien parien nimi- ja hahmotiedot voidaan luovuttaa WCS 2009:n järjestäjien käyttöön. Lisäksi voittaneen parin tarkemmat yhteystiedot (nimet, osoitteet, puhelinnumerot, iät, sähköpostiosoitteet) voidaan luovuttaa WCS 2009:n järjestäjien sekä Finnairin käyttöön.

Edustus
Suomea edustava pari edustaa maatamme erittäin näkyvässä mediatilaisuudessa. Tämä edellyttää asianmukaista kykyä toimia yhteistyössä eri edustajien kanssa ja positiivista kilpailuhenkeä. Cosplayn tulisi näkyä edustavan ryhmän toimesta nautittavana harrastuksena.

Virallinen avustaja
Kahden hengen ryhmän lisäksi matkaan osallistuu ryhmän virallinen avustaja, jonka nimeää Cosplay Finland Tour. Lopullinen päätäntävalta henkilön valinnasta on TV Aichilla. Avustajan valinnassa otetaan huomioon voittaneen ryhmän mielipide, eikä kyseisen henkilön tarvitse kuulua Cosplay Finland Tourin järjestäjähenkilökuntaan. Avustaja liikkuu ryhmän mukana kaikissa virallisissa tilaisuuksissa, avustaa ryhmän jäseniä ja edustaa Suomea virallisen edustajan ominaisuudessa. Hänen tulee pystyä myös sujuvaan keskusteluun englannin tai japanin kielellä, sekä toimia tarvittaessa tulkkina suomesta englantiin tai japaniin.

Osallistujien mukana voi matkata myös muita henkilöitä, mutta nämä vastaavat itse matka- ja majoituskuluista eivätkä he voi osallistua virallisiin järjestelyihin. Eritoten tämä koskee backstage-alueita, joihin on pääsy vain kisaajilla ja virallisella avustajalla.


Liitteet

Tapahtuman osalta voimassa olevat rekisteriselosteet: